Sashegy Polgárőr Egyesület
Sashegy Polgárőr Egyesület
 
Honlaptérkép | Beállítás kezdőlapnak | Hozzáadás a kedvencekhez |  A nap 24 órájában hívható telefonszámunk: 06 30 529 9273


Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni,
hogy mindennek javára legyél.

Weöres Sándor

Sashegy Polgárőr Egyesület

Klimstein László
Elnök

A rendőrség és a polgárőrség céljai közösek - Összefogással a közbiztonságért

(2011. 06. 30, Csütörtök)

image003_sKattintson ide a galériáért!Az Országos Polgárőr Szövetséghez tartozó egyesületek és szövetségek megfelelnek a polgárőr törvény módosításából adódó követelményeknek. Az egyesületek és a szövetségek mindig is együttműködtek a rendőrséggel, egyetlen olyan szövetség, egyesületünk nincs, amely ne így tevékenykedett volna. A legfontosabb feladatok megvalósításához mindig lesz támogatás. Dr. Túrós Andrással, az OPSZ elnökével aktuális kérdésekről beszélgettünk.

– A jogszabályi változások sok helyütt nem egyértelműek a polgárőrök számára. Így van-e, és ha igen, mi a megoldás?

– Igaz, én és a polgárőrség számos vezetője észlelte ezeket az átmeneti problémákat. Az egyik legfontosabb, amivel sürgősen mindenképpen foglalkozni kell, a rendőri szervekkel megkötött együttműködési megállapodások áttekintése. Ez a munka elkezdődött. Az Országos Rendőr-főkapitánysággal is kellett egyeztetni, megtettük, aminek eredményeképpen dr. Hatala József altábornagy, az ORFK vezetője állást foglalt a nyitott kérdésekben.

– Melyek voltak ezek?

– A büntetlen előélet igazolása, az együttműködés pontosítása és az igazolványok. Eszerint a polgárőr felvétele előtt egyebek mellett jognyilatkozatot tesz, hogy nem büntetett előéletű, a polgárőr igazolványt az OPSZ adja ki, és a megyei polgárőr szövetségek kötnek együttműködési megállapodást a rendőr-főkapitányságokkal.

– De a polgárőrök ezután csak helyben dolgozhatnak?

– Szó sincs róla, csak a különböző tevékenységi formákat rögzíteni kell a rendőrséggel megkötött, felülvizsgálandó együttműködési megállapodásokban. Azt egyébként bárki lakcímkártyája alapján meg lehet állapítani, hova tartozik, de az emberek ismerik egymást, és a rendőröknek sem kell bemutatni a polgárőröket, hisz egyre gyakrabban vannak közös szolgálatban. Nincs és nem is lesz ezzel kapcsolatban probléma.

– Az OPSZ továbbra is a közös szolgálat arányának növelését szeretné?

– Természetesen, és ez a szándék abszolút összecseng a rendőrség országos vezetésének akaratával. Az együttműködési megállapodások áttekintését a közbiztonság javára kell fordítani, az a törekvés, hogy a közös szolgálati órák száma jelentősen növekedjen. Másrészt azok a célkitűzések, amelyeket a rendőrséggel közösen megfogalmaztunk, hogy egyetlen település se legyen, ahol nincs rendőri vagy polgárőri, úgynevezett rendészeti ellenőrzés, tehát hogy mindenütt koordinált szolgálatot szervezzenek, folyamatosan meg kell hogy valósuljanak, ebből nem szabad engedni.

– A polgármesterek és a polgárőrség elnevezésű, május végi tudományos konferencián, amelyet az OPSZ és MÖOSZ szervezett, megfogalmazódott, hogy minden településen alakuljon polgárőr egyesület. Mikorra lehet ez így?

– Az OPSZ elnöksége második féléves munkatervének ez az egyik fő célkitűzése. A másik pedig az, és ez is nagyon fontos, hogy azokon a kritikus településeken, ahol a közbiztonsági problémák országos hírűvé nőtték ki magukat (Gyöngyöspata, Hajdúhadház, néhány Somogy megyei település, stb.), meg fogjuk erősíteni a polgárőr egyesületeket. E két célkitűzésre az OPSZ külön programot fog meghirdetni, és meglátjuk, hogy tudjuk finanszírozni, elképzelhető, hogy erre is pályázni lehet majd, már a közeljövőben.

– Itt a nyár, sok a teendő, elsősorban az idegenforgalommal érintett területeken. Felkészültek erre?

– A polgárőrök elkötelezett és fegyelmezett emberek, akik teszik a dolgukat. Az persze valamennyire érezhető, hogy van egy kis megtorpanás, éppen a már említett értelmezési gondok miatt. A polgárőrök egy része zavarban van, hogy van egy Btk. Tényállás meg egy szabálysértési alakzat is, amit nem szeretne elkövetni, és úgy érzik, hogy fenyegetve vannak jogi szinten, holott ingyen dolgoznak a köz javára. Folyamatosan magyarázzuk, hogy ezek a normák azokra vonatkoznak, akik nem a törvényes lehetőségekkel élnek, hanem más utakat keresnek és a céljaik nem önzetlenek, nem politikamentesek.

– Akárhogy is nézzük, kevesebb a pénzük az önkormányzatoknak. Mi lesz a támogatásokkal?

– Érezhető némi visszaesés, de az OPSZ mindent megtesz, hogy az egyesületek ne kerülhessenek sokkal rosszabb helyzetbe, mint amilyenben eddig voltak. És mindent megteszünk az egyesületek, a polgárőrök aktivizálása érdekében is, s úgy vélem, hogy ez sikerülni is fog. Ehhez kéri az OPSZ elnöksége továbbra is a rendőrség hatékony támogatását, hisz a céljaink közösek, a közbiztonság megszilárdítása.

OPSZ

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

 
 
 
 
|   Főoldal  |   Polgárőrség  |   Sashegy Polgárőr Egyesületről  |   Alapszabály  |   Hírek  |   Hasznos információk  |   Dokumentumtár  |   Kapcsolat  |