Sashegy Polgárőr Egyesület
Sashegy Polgárőr Egyesület
 
Honlaptérkép | Beállítás kezdőlapnak | Hozzáadás a kedvencekhez |  A nap 24 órájában hívható telefonszámunk: 06 30 529 9273


Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni,
hogy mindennek javára legyél.

Weöres Sándor

Sashegy Polgárőr Egyesület

Klimstein László
Elnök

2011.09.18-21. Marosvásárhelyi látogatás

(2011. 09. 27, Kedd)

A magyarországiak példaértékűnek tartják a helyi rendőrség működését.

Erdély (5)_sKattintson ide a galériáért!Háromnapos tapasztalatcserére magyarországi vendégek érkeztek a múlt héten marosvásárhelyi Helyi Rendőrséghez: Ócsai Mihály, az újbudai XI. kerület Közterület-felügyelőségének aligazgatója, valamint a munkájukat segítő polgárőrség újbudai vezetője, Klimstein László.

A marosvásárhelyi helyi rendőrséggel feladatkörben is számos hasonlóságot mutató újbudai alakulat képviselői már-már hazajönnek Marosvásárhelyre. Negyedik látogatásuk során ezúttal elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a helyi rendőrség feladatköreinek január 1-től történő kibővítése nyomán hogyan működik az alakulat.
Ócsai Mihály számos tekintetben találta példaértékűnek a marosvásárhelyi kollégák munkaszervezését: meglepődve vette tudomásul, hogy Marosvásárhelyen egy futballmeccsen nagyszámú rendfenntartó erő áll készenlétben az esetleges konfliktusok megelőzésére. Ugyanakkor a Somostetőn járőröző lovas rendőrség is elnyerte a tetszését, ugyanis náluk nem alkalmazzák ezt a járőrözési módozatot.
A negyedekben lévő őrsök és ezáltal a helyi rendőrök lakossághoz való közelségét is követendő példának tartja Ócsai Mihály, mint mondta, náluk a személyzeti létszám nem engedi meg, hogy állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak az egyes negyedekben, hiszen 140 ezer lakosra mindössze 62 felügyelő jut (ebből 22 fő a parkolások felügyeletével foglalkozik, 10 kerületőr, 25 pedig járőröző felügyelő). Van egy ingyenesen hívható zöldszám, amely éjjel-nappal üzemel, ugyanakkor a XI. kerületben 49 megfigyelő kamera figyeli a tanintézetek környékét, parkokat, lakóterületeket, nem csak az útkereszteződéseket, mint ahogyan az Marosvásárhelyen működik.
A csekély létszámot mintegy kárpótolandó, Magyarországon önkéntesekből álló polgárőrség segíti a hatóságok munkáját. A XI. kerületben 45 fős polgárőrség működik, ők ugyan nem bírságolhatnak, hanem jelzik a rendőrségnek, ha rendellenességet észlelnek – ismertette röviden tevékenységüket Klimstein László, az újbudai polgárőrség vezetője.

Az aligazgató kérdésünkre válaszolva elmondta, márciustól Magyarországon is bővült a Közterület-felügyelőségre háruló feladatok száma, ugyanis hozzájuk tartozik a kerületi parkolás felügyelete is, 4200 parkolóhelyért, 82 parkoló-automatáért felelnek. 22 ellenőrt vetettek be erre a célra és október 1-től lebilincselhetik majd a tilosban parkoló járművek kerekét. Mint megtudtuk, Magyarországon jóval borsosabb bírság jár a tilosban parkolásért, 30 ezer forintot (közel száztíz euró) kell lepengessenek a szabálytalankodók.

Menyhárt Borbála_b
Menyhárt Borbála

újságíró

 
 
 
 
|   Főoldal  |   Polgárőrség  |   Sashegy Polgárőr Egyesületről  |   Alapszabály  |   Hírek  |   Hasznos információk  |   Dokumentumtár  |   Kapcsolat  |